Select Page

Waarom CuKi haar deur sluit

Jaren geleden kwam ik uit een kantoorbaan en kon ik niet wachten om voor mezelf te beginnen. Vrijheid in àlles, dacht ik. Het bleek een fantastisch avontuur.

Al mijn tijd en energie stopte ik in het opzetten van mijn eigen bedrijf. Totaal onervaren in het ondernemen en in de detailhandel. Het begon met een winkel, later kwam hier een webshop bij en ik kreeg steeds meer stylingklussen van zowel bedrijven als particulieren.

De eerste vier jaar waren geweldig. Al snel verhuisde ik naar een groter pand in dezelfde straat. Zo kon ik mijn visie beter kwijt en hoefde ik niet opnieuw een doelgroep op te bouwen. Het aanbod veranderde met de vraag mee en al snel verkochten we meer planten dan andere items. Ik had mijn draai gevonden. In het spelletje van retail én in het ondernemen. Want ondernemen deed ik. Shopping days, workshops, webshop, bloggen. In die jaren heb ik samen met het team een fantastisch merk opgezet waar ik nu nog steeds ontzettend trots op ben.

En toen kwam Corona. Een situatie waarin ondernemen heel moeilijk was. Maar in een periode dat de hele wereld sloot, was ik juist bezig met uitbreiden. We hebben heel snel de omslag naar online gemaakt en daar wisten de klanten ons tijdens lockdowns goed te vinden. Maar ook was ik bezig met een tweede pand. Zelfs in andere delen van het land heb ik gesprekken gevoerd. Toch was er een stemmetje in mij die zei dat het misschien niet een goed idee was om uit te breiden. Onzekerheid in de wereld. Torenhoge transportkosten.  Inkoopkosten bleven stijgen en producten werden steeds moeilijker te verkrijgen. Bovendien, ik had nu al zo weinig vrije tijd, hoe ging ik dat doen met 2 of meer locaties?

Daar komt mijn persoonlijke situatie nog bovenop. Het lijkt nog steeds een taboe te zijn, maar het in je eentje runnen van een bedrijf is niet een goede combinatie met gezinsplanning. Ik heb dan ook bewust de keuze gemaakt om niet uit te breiden op zakelijk gebied, maar juist wel op persoonlijk gebied. Afgelopen juli is mijn dochter geboren.

Ik ben heel trots op het team dat de winkel gedurende mijn verlof draaiende heeft gehouden. Wederom een onzekere periode in de wereld door de situatie in Oekraïne. Natuurlijk hebben we door Corona omzetverlies geleden en stond daar geen overheidssteun tegenover (het is een fabel dat kleine ondernemers hiervan hebben geprofiteerd). Waar Corona zorgde voor emotionele schade, heeft de oorlog in Oekraïne ook een financiële impact. We geven geen geld uit aan een plantje als we bang zijn dat we onze gasrekening niet kunnen betalen.

Vanaf het begin heb ik aangegeven dat ik niet tot mijn pensioen een winkel wil hebben. Nu is de tijd dan ook gekomen om de winkel te sluiten. Het is een optelsom van heel veel verschillende factoren.  Ik wil heel graag nog een jaar de Kerstperiode vieren in de winkel, omdat dit de afgelopen twee jaar door Corona niet mogelijk was.

Nog één keer wil ik alle klanten zien en blij maken. Want dit avontuur was zo fantastisch omdat alle klanten dit mogelijk maakten. Jouw enthousiasme, interesse, gezellige praatjes en feedback. Bedankt daarvoor. Ik ga het allemaal missen.

Zaterdag 07 januari is de laatste dag dat de winkel open is en een week later lever ik de sleutel in. Tot die tijd kun je genieten van kortingen en leuke acties.

En dan? Dan ga ik eerst even genieten van mijn gezin. Rustig aan zal ik bedenken of en hoe ik CuKi opnieuw vorm ga geven. Ik houd alle opties open, luister goed naar mijn gevoel. Als de tijd rijp ik zal ik je daar zeker van op de hoogte stellen!

Liefs,
Marije

Pin It on Pinterest

Share This